Påskelammet

Lammelår

Lam hører påsken til. Det finnes uendelig mange måter å lage dette på. Her er Wenches favoritt!

Til 4 - 5 sultne - Dette trenger du:
1 stk lammelår (ca 2,5 kg)
6 gulrøter
4 løk
1 sellerirot
eventuelt andre rotgrønnsaker du er glad i!
2 hele hvitløk
10 einebær
1/2 potte rosmarin
salt
pepper
vann

Kokkens tips:

Alle lammelår er forskjellige, det er alle ovner også. Et steketermometer kan derfor være en kokkens beste venn. Det er viktig at steketermometer ikke må være i kontakt med beinet inni lammelåret da det vil få en kunstig høy temperatur. Grunnet at bein leder varme ”godt”.

Slik gjør du:
Stikk lommer i lammelåret helt ned til beinet med en spiss kniv.
Stapp disse lommene med rosmarin og hvitløk.
Mos einebær og pepper i en morter.
Eventuelt knus einebæra med en kniv og kvern pepper.
Strø over sammen med salt og ”maser” det inn i kjøttet. La dette gjerne stå over natten, men dette er ikke nødvendig!

Skrell og kutt grønnsakene i grove biter.
Legg i en stor gryte, rømertopf eller stekepose ha i ca 3 dl vann.
Legg så lammelåret oppå/inni og sette dette i ovnen på 150*C
La så det hele stå mellom 1,5 – 3 timer. Her kommer steketermometeret inn. Husk å ta ut lammet mens det enda er 5 grader under optimal temperatur, da temperaturen fortsetter å stige etter at du har tatt ut steika.

Kokken liker lammet på 54-58*C ferdig hvilt, da er kjøttet omtrent mediumstekt og rosa.

Wenche nærmere 70*C da er kjøttet gjennomstekt

For å lage en deilig saus:

Kok opp litt fløte, la den gjerne redusere litt. Når steika er ferdig hvilt - hell av stekesjy og ha oppi fløten. La dette koke videre. Smak til med salt, pepper og gjerne litt brunost eller liknende.

Server med gode poteter, grønnsaker og en deilig saus.